2. Praktisch

3. Agenda

^

1. Wat zijn familieopstellingen?

Self

^

Foto's van een familieopstelling.

 

1. Wat zijn familieopstellingen?

Familieopstellingen zijn ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger.

Hij liet zich inspireren door Eric Berne (grondlegger van de transactionele analyse) en Ivan Boszormenyi-Nagi (ontwikkelaar van contextuele therapie).

Familieopstellingen zijn een holistische benadering, het is een soort van therapievorm , die zich richt op de onderliggende, onbewuste patronen en blokkeringen. Patronen die doorgegeven worden vanuit de jeugd en ook doorheen verschillende generaties als een onzichtbare stroom.

Symptomen die naar boven komen, hebben meestal een onbewuste grond. Door familieopstellingen tracht men de onbewuste krachten bewust te maken, waardoor ze minder invloed gaan uitoefenen. Je krijgt meer de kans om er  bewust mee om te gaan.

In een familieopstelling wordt er vertrokken vanuit  een vraag, een persoonlijk thema, waar de cliënt opheldering wil krijgen.

Allereerst gaat de begeleider zicht krijgen op de vraag en op de context waarin het zich voordoet, en op basis hiervan wordt een contract opgesteld tussen de cliënt en de begeleider: er wordt een duidelijke afspraak gemaakt over wat de doelstelling is van de opstelling.

Vervolgens gaat de begeleider over naar de keuze van de elementen die nodig zijn voor de opstelling. Elementen kunnen personen zijn, ook kunnen gevoelens, waarden, spirituele grootheden of materiële zaken opgesteld worden. Dan kiest de cliënt de representanten die de elementen gaan representeren. Als de representanten verzameld zijn, dan geeft de cliënt de representanten een plaats in de ruimte. Het is belangrijk dat ze geleid wordt door haar buikgevoel.

De representant is heel aandachtig, en alert voor de lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens die naar boven komen. Hij laat “de plaats op hem inwerken”. De representanten lijken informatie door te krijgen van het systeem, een systemische energie die door hen gaat werken.

De cliënt krijgt de kleinste stap naar healing aangereikt, zodat hij daarna zelf verder kan stappen (mede door de juist verkregen inzichten over zijn thema).

 

2. Praktisch

Opstellingen zijn individueel of in groep.

‣ Indien je een individuele opstelling wil, kun je een afspraak maken. Een opstelling duurt ongeveer 1u 30. De elementen van de opstelling worden gerepresenteerd door kussens, stoelen of poppetjes. De begeleider behoudt het overzicht en gaat bij elk element voelen, en krijgt zo een beeld van de opstelling.

Prijs: 35 euro

‣ Voor de opstellingen in groep: zie agenda

 

3. Agenda

‣ 10 november 2019

‣ 26 januari 2020

‣ 22 maart 2020

‣ 17 mei 2020

 

Op zondagnamiddag van 14.00u tot 17.00u.

 

Plaats:

O.C. Boerenpoort,

Sint-Elisabethstraat 31A,

9120 Beveren (Melsele).

 

prijs:

35€ (zowel als representant als voor een eigen opstelling).

 

inschrijven:

email: isabelle-copejans@hotmail.com

telefonisch: 0474/67.04.14