1. Wat is Stotteren?
^
2. Informatie voor leerkrachten
4. Onderzoek en behandeling
3. Informatie voor volwassenen die stotteren
5. Praktisch
Self
Self - Isabelle Copejans
Anjelierenstraat 27
9120 Beveren-Waas
0474/67.04.14
03/755.51.72
3.Informatie voor volwassenen die stotteren
Hoe ouder je bent, hoe meer het stotteren verankerd is. Misschien heb je al leren leven met je stotteren of misschien heb je er nog moeite mee, en staat het je in de weg in het dagelijks leven. Vandaaruit neem je de stap naar stottertherapie.
Het is belangrijk om te zien dat het een haalbare doelstelling kan zijn het stotteren te verminderen, het makkelijker te maken zodat je het minder erg vindt. Dit op zich kan al de spanning tijdens het stotteren doen afnemen. Je leert het stotteren te accepteren, je leert je negatieve gedachten om te buigen naar helpende of positieve gedachten. Je wordt gevraagd om openlijker te stotteren , met minder spanning.
Wat vooral belangrijk is, is dat je levenskwaliteit verbetert!
Stotteren volledig genezen is een eerder irrealistische doelstelling. Stotteren kan wel verminderen door counseling, cognitieve therapie en ‘stuttering modification’ technieken. Soms worden ook ‘fluency modification’ technieken toegepast.
Volwassenen die stotteren hebben meermaals angst voor luisteraarreacties.
Hier volgen enkele tips voor luisteraars:
‣ Blijf aanwezig in het hier en nu: dit maakt het je mogelijk om echt te luisteren naar wat de persoon die voor je zit wil zeggen.
‣ Geef de ander ruimte: laat de ander uitspreken, ook al heb je antwoord klaar voor de andere is uitgesproken. Als hij heeft uitgesproken, dan wacht je nog even, zodat de inhoud kan doordringen. Op deze manier voelt de persoon die stottert zich aanvaard;
‣ Wanneer de ander heel onbegrijpelijk praat is het goed om te reflecteren wat hij zegt. Zo weet de persoon die stottert ook wat je al begrepen hebt, en kan hij zijn verhaal aanvullen.